Vormgeving

Informatie & interactie

Een website bevat veel informatie. Informatie in de vorm van meestal teksten, heel vaak afbeeldingen, en veel vaker dan gedacht interactiemogelijkheden: of het nou simpel op een knop of een link klikken is, of meer ingewikkeld het invullen van één of meer zoekwoorden, of een lang/kort formulier, of commentaar van de lezer op een tekst in de website, of het 'liken' van een tekst naar Facebook of Twitter. En als het te pas komt is het heel gewoon om audio en video toe te voegen.

Bladeren en context

Een krant heeft een voorpagina en veel websites ook. Maar vanaf daar 'blader je' toch heel anders in een krant of door een boek dan binnen een website.
Je kunt in een website heel snel van hot-naar-her via interne link, of naar een ander website en weer-terug via de terug-knop. Er is veel minder een vaste volgorde van teksten in een website dan in een krant. Het is makkelijk om het verband kwijt te raken.

Responsief design!

De meeste papieren dagbladen zijn een maatje kleiner geworden de afgelopen jaren; niet alleen in lezers maar ook in omvang. Dat is dan wennen en wordt vervolgens vanzelf 'gewoon'.
Bij websites geldt dat er veel kleinere formaten zijn bijgekomen, en de bestaande grote beeldschermen zijn nog groter geworden. Niet alleen het formaat van die beeldschermen is anders, ook de kijk-afstand is bij elk formaat anders.
Om te zorgen dat een website bezoeker via die verschillende apparaten steeds een leesbare website voor ogen krijgt is er in korte tijd veel veranderd aan de vormgeving van websites. Het is tegenwoordig normaal dat dezelfde website aanzienlijk anders gepresenteerd wordt op een smartphone dan op een tablet en dat ook het 'klassieke' beeldscherm van de bureaucomputer ook weer een ander presentatie kent. Dat heeft met de grafische weergave van teksten te maken (de lettergrootte e.d.), maar ook met de lay-out van een webpagina.
Bij een kleiner beeldscherm worden 'gewoon' pagina-onderdelen weggelaten of onder het beeld geschoven.

Een goede structuur

De structuur van een website moet goed zijn om die veelvoud aan presentaties goed voor elkaar te krijgen. Het verschil tussen hoofd- en bij-zaken moet helder zijn: dit is een menu, dit is een zoekveld, hier staat adresinformatie, dit zijn tekst-artikelen, hier kan ik inloggen, etc.

Goed leesbaar en overzichtelijk

De structuur van een webpagina moet goed zijn: de layout van koppen en teksten, de leesbaarheid van teksten, etc.

Templates voor geweldige vormgeving

kleuren2a
De technische plaats voor de website vormgeving loopt bij Joomla via 'templates'. Een template bevat de technische codes die er voor zorgen dat ingevoerde teksten, afbeeldingen, menu's etc. in de juiste vormgeving worden weergegeven.
Per website kunnen dan op basis van een basis-template aanpassingen worden gemaakt die er voor zorgen dat de website de gewenste stijl heeft en dat er aangesloten wordt op huisstijl en logo van opdrachtgever voor de website.

Wij werken met 1 vaste template-maker. Die heeft een eigen vormstijl en tegelijk een brede diversiteit aan ontwerpen.
Wij gebruiken deze templates omdat ze elk uitgebreid technisch getest zijn in allerlei gebruikers-omgevingen, en omdat ze ook ge-update worden wanneer daar aanleiding voor is.